GoSønderborg

Gråsten Slot

Gråsten Slot er mest kendt som sommerresidens for den kongelige familie. 
Det første Gråsten var et lille jagtslot, opført i midten af 1500-tallet. Efter slottet nedbrændte i 1603 opførtes et nyt slot, der højst sandsynligt har ligget hvor den nuværende Gråstens sydfløj er placeret. Kort før år 1700 byggede storkansler Frederik Ahlefeldt et vældigt barokslot, der imidlertid brændte i 1757.Det eneste der blev reddet var slotskirken. Det nuværende Gråsten Slot stammer således fra 1759, hvor en ny sydfløj blev opført og fra 1842 hvor midterbygningen blev bygget.

I 1935 blev brugsretten til slottet overdraget til daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid. Dronning Ingrid besad en stor interesse for blomster og var personligt inde over planlægningen af blomsterhaven ved Gråsten Slot frem til hendes død i år 2000.

Der er ikke offentlig adgang for publikum i slottets bygninger, med undtagelse af Gråsten Slotskirke der har særlige åbningstider.

Når kongefamilien har residens på Gråsten Slot er området lukket for offentligheden og der er således ikke adgang for publikum i Gråsten Slotshave- og Kirke; Slotskirken er dog stadig åben i forbindelse med sommerens aftensang. De seneste år har kronprins parret og deres børn påbegyndt deres ophold i slutningen af juni, fulgt af HMS Dronning Margrethe II og HKH Prins Henrik.

HKH Prins Henrik gik bort den 13. februar 2018 i en alder af 83 år.

Sommeren 2020 var Gråsten Slotshave lukket for offentligheden fra den 26. juni til den 6. august kl. 7.30.

Goddag og velkommen deres Majestæt er aflyst i 2020
Tidligere program; Tirsdag den 16. juli 2019 kl. 10, ankom Dronning Margrethe II med Kongeskibet Dannebrog til Sønderborg. Efter modtagelsen i Sønderborg, med faner og blomsterpiger, fortsattte man i bil til Torvet i Gråsten, hvor Hendes Majestæt blev budt velkommen ca. kl. 10.40, med tale ved Borgmester Erik Lauritzen. Slotsområdet åbnede igen for publikum den 9. august hen på eftermiddagen.

Vagtafløsning uden march gennem byen i 2020
Når slottet er beboet, er der hver dag vagtafløsning af den Kongelige Livgarde. Vagten udgår fra Det Gule Palæ, Ahlefeldtvej 5, hvor garderne stiller op ca. kl. 11.30. Herfra marcheres der gennem Gråsten via Borggade, Torvet og Slotsgade til slottet, hvor vagtafløsningen sker kl. 12.00.

Fredagskoncerterne er aflyst i 2020
Når dronningen bor på slottet foregår marchen gennem byen under ledsagelse af fløjter og trommer og om fredagen afsluttes vagtafløsningen  med en lille koncert i slotsgården.